Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Ovoce do škol

ovoce.jpg

 

Projekt Ovoce do škol byl v České Republice zahájen ve školním roce 2009/2010. Jedná se o projekt Evropské Unie, jehož cílem je přispět k trvalému zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit správné stravovací návyky ve výživě dětí a tím zároveň bojovat proti dětské obezitě. Cílovou skupinou projektu jsou žáci prvních až pátých ročníků základních škol, kterým je zdarma dodáváno čerstvé ovoce a zelenina nebo ovocné a zeleninové šťávy. 

Ve školním roce 2009/2010 se projektu zúčastnilo 2 883 škol, tzn. 71% dětí v cílové skupině. Účast v projektu každým rokem stoupá a ve stávajícím školním roce 2013/2014 už je do projetku zapojeno 3 530 škol a 456 233 dětí.

 

 

Správná výživa

Správná výživa zajistí organismu pravidelný a dostatečný přísun energie a živin, které jsou potřebné pro zdravý růst a vývoj či pro udržení dobré kondice po celý život.

Správná strava je pestrá a pravidelná a zároveň připravená podle všech hygienických zásad a pravidel.

Správná výživa není jen o příjmu energie, ale i o jejím výdeji a proto je doplněna pohybovou aktivitou.

 

Jak na správnou výživu?

Pomůckou nám může být potravinová pyramida. Pyramidu sestavili odborníci, aby nám ukázali cestu jak se správně stravovat a zajistit si tak všechny potřebné živiny a případně i jak ozdravit náš stávající způsob stravování.

Potravinová pyramida se skládá ze šesti potravinových skupin, které jsou umístěny do čtyř podlaží. U každé potravinové skupiny jsou uvedeny příklady druhů potravin, které sem patří a počet jejich porcí, který bychom měli za den sníst.

Nejnižší patro pyramidy, základnu, tvoří potraviny, které bychom měli jíst nejčastěji. A měly by tvořit základ toho, co jíme. Vrcholek pyramidy pak tvoří potraviny, které by se na našem jídelníčku měly objevovat co nejméně.

 

Jaká jsou jednotlivá patra pyramidy, a které potravinové skupiny do nich patří?

První patro pyramidy tvoří obiloviny (výrobky z obilnin), které zde představují zejména zdroj sacharidů a historicky tvoří základ naší stravy. Obiloviny by nám měly poskytnout nejvíce potřebné energie. Patří sem pečivo, těstoviny, ovesné vločky, cornflakes, pohanka, proso, amarant, rýže a další.

Těchto potravin bychom měli sníst 3 až 6 porcí denně (1 porce = například krajíc chleba, jeden rohlík či houska nebo miska ovesných vloček nebo müsli či kopeček rýže)

Druhé patro pyramidy tvoří ovoce a zelenina. Ovoce a zelenina představují významné zdroje vitaminů, minerálních látek a dalších nutričně významných látek (například antioxidantů, vlákniny a dalších). Ovoce bychom měli sníst 3 až 5 porcí a zeleniny 2 až 4 porce. Celkem by to mělo být alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny denně. (1 porce = jedno jablko, jeden pomeranč, miska jahod či jedna mrkev, miska salátu nebo jedna sklenice neředěné zeleninové či ovocné šťávy)

Třetí patro pyramidy tvoří mléko, mléčné výrobky, maso a masné výrobky, luštěniny, vejce a ryby –zdroje bílkovin. Mléka či mléčných výrobků bychom měli sníst 2 až 3 porce denně. Ryb, masa, drůbeže, vajec či luštěnin bychom měli sníst 1 až 2 porce denně.

(1 porce = například sklenice mléka či mléčného nápoje, jeden jogurt či 125 g masa)

Čtvrté, poslední, patro pyramidy pak tvoří tuky, sladkosti a sůl. Zástupce této skupiny potravin bychom měli jíst, co nejméně – maximálně 2 porce denně.

 

Něco více k ovoci a zelenině. Víte, že:

  • hlavní složkou dužnatého ovoce a zeleniny je voda – až 80 %. Toho můžeme například využít v létě, kdy nám mohou vhodné druhy ovoce a zeleniny napomoci dodržovat pitný režim
  • obsah bílkovin a tuků je zanedbatelný; výjimku tvoří skořápkové ovoce (různé druhy ořechů – jejich tuk má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin) a některé druhy tropického a subtropického ovoce (například avokádo)
  • ovoce je zdrojem cukrů, u zeleniny (s výjimkou rajčat, melounů, mrkve, cibule a póru) je obsah cukrů zanedbatelný – proto i lidem, co hubnou, se doporučuje konzumovat zelenina bez omezení, stejně jako lidem trpícím cukrovkou
  • ovoce a zelenina jsou dobrými zdroji vitaminu C, některé druhy pak i vitaminů skupiny B a karotenoidů; jsou důležitým zdrojem draslíku a vlákniny
  • přednost bychom měli dávat ovoci a zelenině pěstovaným u nás, ovoce z jiných či exotických zemí může obsahovat látky, na které není náš imunitní systém zvyklý a může proto vyvolat alergickou reakci.